Sonntag, 7. Mai 2017

Egy magyar müvész: HOLLÒ CS. KINGA. Ismerd meg alkotásait!

Pom Pom

LÀTSZAT ÈS VALÒSÀG

 

I. LÀTSZAT 

 

 

Holló Cs. Kinga müvészetével pár napja ismerkedem. A képzömüvészt személyesen nem ismerem, csak néhány alkotását, különösen a linómetszetei gondolkodtatnak el, ezért írom le szubjektiv észrevételeimet / asszociációimat ... kisérleti mód/úton. Ez az írás a Látszat és Valóság átfogó elemzés elsö része, mely a Látszat cimet kapta. A II. rész a Valóság egy késöbbi elemzés témája lesz, melynek feltétele a müvész személyes megismerése.

 

 

NEM CSAK LINÒ

 

Többfunkciós hybridlények ala Pom Pom

 

"Hogy nem ismeritek? 

 

Ó, igazán senki sem ismeri, mert hol ilyen, hol olyan! Bámulatosan tudja változtatni az alakját! Ha akarja, olyan, mint a szőrpamacs vagy paróka vagy egyujjas, kifordított bundakesztyű vagy szobafestő pemzli, vagy papucs orrán pamutbojt. Most leginkább egy szőrsapkához hasonlít, ahogy ül az ágon. Föl-le, föl-le jár, mivel egy kis szellő hintáztatja az ágat." (Csukás István: Pom Pom meséi) 

 

   

Holló linómetszeteinek föszereplöi a lókutyák

 

Lókutyák??

 

Igen, igen jól olvastad a lókutyák.

Fantázialények, melyek a ló és a kutya keresztezéséböl fejlödtek ki és Pom Pomhoz hasonlóan "bámulatosan tudják változtatni" az alakjukat és funkcióikat. Ha akarják akkor Batman ruhában egymást el nem hagyva a levegöben futnak a gonosz fekete folt elöl úgy, hogy még a lebegö pisztolyok sem tudják öket csöre fogni.

 


 

Szent tavasz idelyén leszállnak a földre "ünnepelnek" szeretkeznek??? vagy kitárt szárnnyal a levegöben kokettálva figyelik az eseményeket.  Zavartalanul élik a pillanatot, még a heptagramm/ latens veszély (ha jól tudom) sem érdekli / félemlíti meg öket.

 

 

Hátuk néha sérült, sebhelyes, ennek ellenére ha ketten vannak a földön kétlábra állva levegöbe tudnak emelni egy hatalmas szivet, melyben növényi levelek és kis magvak rejtöznek.

 

 

Ha megszomjaznak kitárják szárnyaikat és repülni kezdenek addig, amig innivalót találnak. Ha meglátnak sörös ... nem inkább Red Bullnak tünö dobozokat oda szállnak,  a piros lókutya a piros doboz felé, a fekete a fekete felé. Mindegyikük pontosan tudja, hogy a Red Bull megfelelö ital a szárnyas lényeknek. Van olyan doboz, mely felett egy lebegö fekete körben egy feltünöen világos heptagrammot, a latens/lappangó veszélyt?? látjuk. De! A lókutya mindent tud a heptagrammról és nem döl be neki...

 

 

Vagy elbújnak a világ elöl egy burokba és pihennek, fejüket összeérintve és egymás lábát fogva szeretgetik egymást.

 

 

Robotokkal is tudnak kommunikálni.

 


 

Változékony a szinviláguk is, hol fehérek, hol feketék, hol pirosak hol pedig zöldek. A lókutyák szárnyai arany tónusuak is lehetnek, önálló életetre is képesek, követik a lókutyákat és szükség esetén fölcsatolódnak rájuk.

 

 

A lókutyák túlélö müvészek, nagyon tehetségesek, tudásuk kifogyhatatlan. Èrzö és racionális lények. A ló és kutya inteligenciájának valamint lelki / érzelmi tuladonságinak ötvözetei. Több értékkel rendelkeznek mint az ember, minden tekintetben. Talán ez a belsö fantázia-koncepció lesz a jövö új realitása ... beteljesedik ... csak átmeneti idö kérdése  ... lásd archeopteryx.archeopteryx

 

 

A linótechnika az alkotás szolgája 

 

A metszetek épitöelemei a vonalak és a síkfoltok. A vonalak erösen körülhatároló és elkülönítö funkcióval bírnak. Elmosódások nincsenek, egybefolyások nem láthatók. A képelemek nincsenek részeletesen / életszerüen kidolgozva. Nincs is rá szükség, hisz jelképes formákról beszélünk és ezért elég a szimbólmokat utalásként síkban, 2 dimenzióban megjeleníteni. A linómetszés technikája erre a feladatra kiválóan alkalmas és nagyon hatásos. Èrdekessé teszi Holló kompozicióit, melyeknek nem mindennapi ikonográfiája elmélyülésre ínvitálja és inspirálja a müvészetkedvelö közönséget. 

 

    

 

Post Scriptum

Megjegzés: csak a benyomásaimat / aszociációimat irtam le, melyeket Holló Cs. Kinga metszetei sugalltak/sugallnak számomra a tudományos elemzés igénye nélkül. Úgy gondolom, hogy az alkotásokhoz ezen szabad gondolati elmélkedések is hozzátartoznak. Továbbá ùgy érzem, hogy az lókutyák által született szabad asszociációknak is joguk van életre kellni és létezni. Ezúttal ebben az irományban.

                                                  

                                                                        
                                                                      Rád Szilvia

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen